Multimedia

2018

Registratie (gedeeltelijk) van optreden op het podium A Mic of Oneʼs Own in Adem Inn, Rotterdam met enkele readymades – o.a. over een onderzoek naar vermeende uiterlijke verschillen tussen hetero- en homoseksuelen.


Video-interview dat ik deed met schrijver Dennis Cooper en kunstenaar Zac Farley over hun film Permanent Green Light, die zij samen regisseerden en die in januari 2018 op International Film Festival Rotterdam in wereldpremière ging. Centraal in de film staat een Franse jongeman die zichzelf in het openbaar wil opblazen, zonder een duidelijke reden; hij maakt deel van een groep schijnbaar onthechte jongeren in een buitenwijk ergens in Frankrijk. Ook gaat het interview over verschillen tussen literatuur en film.


2017

Voordracht van het gedicht ʻPar bene comparatumʼ van Frans Vogel uit diens bundel Te Gek Moment & Andere Gedichten (1996)


Op 27 maart was ik te gast bij het programma Literat-uur (Amsterdam FM) om over Vaan nu te vertellen. Waarom spreekt hij anno nu nog steeds aan en waarin was hij zijn tijd vooruit. Incl. audio-opnames van Vaandrager zelf, o.a. waarin hij zijn verhaal ʻDe Reus van Rotterdamʼ uit het gelijknamige prozaboek voorleest. Duur 55 min.
Audio: Literat-uur 27 maart 2017 Vaan nu


Registratie van het officiële gedeelte van de presentatie van Vaan nu – C. B. Vaandrager met andere ogen op 18 maart in boekhandel v/h Van Gennep, Rotterdam. Met praatjes/voordrachten van Pieter Kers, Willem Thies, Menno Wigman en ik. (Tegelijk werd De Ramblers gaan uit vissen (Lebowski) met verhalen van Vaandrager gepresenteerd.)


Fragment uit radioprogramma Chris Natuurlijk (RTV Rijnmond) op 18 maart 2017. Mark Boninsegna, John van Tiggelen en ik vertellen over C.B. Vaandrager op diens 25ste sterfdag.


Audiofragment van een panelgesprek over het literaire klimaat in Rotterdam anno nu, met Alek Dabrowski (bibliothecaris en recensent), auteur Esther Porcelijn, Bas Kwakman (Poetry International) en ik, gespreksleider Lodewijk Ouwens. Deze editie van Wel & Wee Café vond plaats in de reeks Literatuur in Rotterdam, georganiseerd door Historisch Genootschap Roterodamum, 9 februari in boekhandel Donner.


Korte video-impressie van de herdenking van de tiende sterfdag van A. Moonen (Rotterdam, 1937-2007). Moonen werd herdacht op 22 januari 2017 in Walgenbach Art & Books in Rotterdam. Ook werd de biografie Bel ik u wakker, beste man? Het monisch-manische schrijversbestaan van A. Moonen van Wim Sanders gepresenteerd. Wim Sanders en ik haalden herinneringen op aan Moonen, plus een fragment uit Moonens geruchtmakende optreden in tv-show RUR van Jan Lenferink in 1986.


2016

Het programma Literat-uur van radio Amsterdam FMAmsterdam FM was op 20 juni grotendeels gewijd aan Sleutelaar worden. Ik was te gast bij presentator Peter de Rijk en we spraken over Hans Sleutelaar natuurlijk, en Armando, Jan Cremer, Johnny van Doorn, C.B. Vaandrager, Hans Verhagen, Cees Buddinghʼ, Martin Bril, Frans Vogel, en kunststroming Nul. Terug te luisteren hier op Soundcloud (duurt een klein uur, van plm. 56 min. tot 1 uur 51 min.)

http://bit.ly/29qVabZ


OPEN Rotterdam volgde Hans Sleutelaar op de dag dat Sleutelaar worden werd gepresenteerd: thuis en uiteindelijk in een afgeladen boekhandel v/h Van Gennep. Ook reacties van Wilfried de Jong en ik over Sleutelaar als inspiratiebron in de Rotterdamse literaire wereld.


2015

Korte filmische terugblik op Poetry International Rotterdam 2015 (9-13 juni), waarin de optredende dichters en gasten voorbijkomen, Hans Sleutelaar en ik m.b.t. het programma Niet de Fiktie, Maar de Werkelijkheid over Gard Sivik. https://vimeo.com/130755304

Poetry


Uitzending op 3 juni van cultuurprogramma Moois (RTV Rijnmond). Hans Sleutelaar, Wim Brands en ik in gesprek over Gard Sivik, n.a.v. het programma Niet de Fiktie Maar de Werkelijkheid met en over Hans Sleutelaar en Gard Sivik, tijdens Poetry International Rotterdam op 10 juni 2015.


2012

Radio-interview met VPRO De Avonden over Gehavende stadhttp://bit.ly/1DqbnbF

plaatje VPRO De Avonden2


2011

Uitzending van cultuurmagazine Moois (RTV Rijnmond). Presentator Jack Wouterse spreekt over literaire tijdschriften in Rotterdam met Peter Swanborn (Tortuca), Gyz La Rivière (Eksit Courant 2011) en ik (Passionate Magazine).


2010

Registratie van feestelijkheden rond de 75ste verjaardag van Frans Vogel op diverse locaties rond de Oude Binnenweg, Rotterdam. Met commentaar van Hetty Smink, Peter Bulthuis en ik. Incl. korte collage met beeld en geluid van Frans Vogel door de jaren heen.


2008

Audio-opname van een avond ter herdenking en viering van A. Moonen (1937-2007), ʻde vieste schrijver van Nederlandʼ en groot stilist, met Michiel Eijsbouts, Donald Olie, Kees IJsbrandy, Wim Noordhoek en ik, die in april 2008 plaatsvond in het Parool Theater te Amsterdam.

A. Moonen @ Ninon Lutters


2002

Reportage van Moois (RTV Rijnmond) uit 2002 over het literaire tijdschrift in Rotterdam. Met korte interviews met Hans Sleutelaar (Gard Sivik), boekhandelaar Maria Heiden, Bas Kwakman (Tortuca), Peter de Groot en Daniël Dee (Krakatau), en ikzelf vertel over Passionate Magazine samen met toenmalig vormgeefster Lonne Wennekendonk. Te zien op:


1998

Documentaire Passionate – Geen Daden Maar Woorden van Paul van der Schoor over literaire organisatie Passionate te Rotterdam. M.m.v. Giel van Strien (oprichter en hoofdredacteur), Richard Dekker en ik (Passionate Magazine), Siska Diddens (Geen Daden Maar Woorden Festival) e.a.


1997

Reportage van Moois over Passionate Magazine. Korte gesprekken met toenmalige redactie, en vormgevingsbureau 75B en huisaforist Kees Versteeg. Voornamelijk gaat het over de inzet om een literair tijdschrift te maken dat verbindingen legt met andere kunstdiscipines, en dat zo een reflectie vormt van het multimediale tijdperk. Te zien op: