Biografie

Erik Brus (1964) is schrijver, redacteur en journalist. Hij werd geboren in Krimpen a/d IJssel, studeerde Engelse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden, en woont en werkt in Rotterdam.

Hij was eindredacteur van literair tijdschrift Passionate Magazine (1995-2013), dat themanummers uitbracht over o.a. Riekus Waskowsky, C.B. Vaandrager, J.A. Deelder, Hans Verhagen, Bret Easton Ellis, Zuid-Afrika en de literaire cultuur in Rotterdam in de jaren zestig en zeventig (Op de Sien), en van de digitale opvolger Passionate Platform (2013-2015). Hij schreef artikelen over literatuur en cultuur voor Rotterdams Dagblad, Rails, AD, Vers Beton, Boek, Awater, de Poëziekrant, Het Geluid van Rotterdam, erfgoedlab DIG IT UP, Handboek Literatuuronderwijs, reclamevakblad Creatie, manifestatie Rotterdam Viert de Stad, Letteren 010 en De Groene Amsterdammer. Was redacteur en interviewer voor filmportretten van Herman Brusselmans (Ademen om niet te stikken, 2002), Hans Verhagen (Ontdrifting, 2003), J.A. Deelder (De Grote Verschrikkelijke Deelder, 2004) en Jeroen Brouwers (Noli me tangere, 2008).

Hij schreef korte verhalen en gedichten voor o.a. Hard Gras, Lebowski Blog, Extaze, Holland SF en De Tijdlijn. Was medewerker van Littera Rotterdam dat literaire evenementen organiseerde in Nighttown, het Schielandshuis, Bibliotheektheater en Zaal De Unie. Deed vertaalwerk Eng.-Ned. voor Poetry International, film- en tv-bedrijf NEON en TV Rijnmond, en redactiewerk voor een serie over jeugdliteratuur voor TV Rijmond. Verzorgde een wekelijkse rubriek over Rotterdamse muziekverhalen op OPEN Rotterdam radio. Was jurylid voor de Marten Toonder/Geertjan Lubberhuizen Prijs, de Selexyz Debuutprijs, de Gouden Strop, Er Was Eens, Write Now!, de Frans Vogel Poëzieprijs en de Anna Blaman Prijs.

Hij schreef bijdragen aan de verzamelboeken Witte de With, so cool (G.J. Laan, 2006), Dagboek Charlois (Ayatollah Musa, 2010), Rotterdam 2040 (Gyz La Rivière, 2010) en de eenmalige heruitgave van de Eksit Courant (Gyz La Rivière, 2011). Eindredactie voor boeken van Conny Janssen Danst en Carel van Hees (RUIS, 2009), Yorgos Dalman (De vrouw in de kamer en Tango in het slachthuis, 2004 resp. 2009), Sub Urban en andere verhalen (div. auteurs, Douane, 2005), Gyz La Rivière (o.a. New Neapolis en Home Video, 2017 resp. 2021), Handboek Literatuuronderwijs (div. edities) en Ik mag niet klagen (uitgave t.g.v. twintigjarig bestaan van schrijfwedstrijd Write Now!, 2020). Redacteur voor Kunstbende Zuid-Holland, De Dag van de Literatuur en symposium Pabo Leest! in de Doelen, en leesbevorderingsprogramma De Jonge Jury.

Hij realiseerde samen met Laurens Abbink Spaink de novelization Zwartboek (Podium, 2006) naar de gelijknamige film van Paul Verhoeven. Het boek werd vertaald in het Spaans, Tsjechisch en Japans. Erik Brus schreef met Fred de Vries het boek Gehavende stad, muziek en literatuur in Rotterdam van 1960 tot nu (Lebowski Publishers, 2012), dat werd genomineerd voor Beste Rotterdamse Boek van het jaar. Hij is medesamensteller van het verzamelboek ROTTERDAM (Lebowski Publishers, 2012), waarin werk van o.a. C.B. Vaandrager, A. Moonen, Riekus Waskowsky en Robert Loesberg werd bijeengebracht. Hij is medesamensteller van Ken zó in Boijmans, Frans Vogel 80 (Studio Kers, 2015); samensteller van Sleutelaar worden – herinneringen van en aan een zwijgende dichter (Studio Kers, 2016), samensteller van Vaan nu – C. B. Vaandrager met andere ogen (Studio Kers, 2017), en van Van de straat – en of! Het beste van Frans Vogel (Studio Kers, 2017).